Skip to main content

Juulsborg

Juulsborg er måske Danmarks smukkest beliggende lejr – sommerlejr eller lejrskole. Juulsborg ligger på øen Møgelø i Julsø – og lige midt i smørhullet af Det midtjyske Søhøjland med udsigt til Himmelbjerget.

Juulsborg består af en smuk hovedbygning fra 1922 og en ny arkitektonisk flot værelsesfløj fra 2021 med eget bad og toilet til hvert værelse og direkte udgang til stor østvendt terrasse og uhindret udsigt til Julsø fra hvert værelse.
Juulsborg rummer 64 indendørs sovepladser fordelt på 14 værelser, hvoraf to værelser er indrettet som handicapværelser. Rundt om Juulsborg er der udstrakt plads til at slå telte op.

Hovedbygningen rummer en karakteristisk spisesal samt 4 separate aktivitets- og opholdsrum. Desuden findes her tre store bade- og toiletrum, der kan bruges under aktiviteter i hovedbygningen og med adgang direkte udefra for deltagere, der ligger i telt.

Da Møgelø er uden broforbindelser følger der altid både og redningsveste med i lejemålet til overfarten inkl. den ekstra oplevelse, sejladsen også kan være.

Sejlads og badning
Umiddelbart nedenfor Juulsborg er etableret bådebroer til dels Møgeløs egne både og til anløb for Hjejleselskabets store turistbåde, hvis man har lyst til at ankomme til Møgelø med én af dem fra Silkeborg eller Ry. Desuden er der også her anlagt sandstrand og “oplevelsesbro” til badning og andre vandaktiviteter.

Køkken
I forlængelse af hovedsalen ligger køkkenet, der rummer alle de køkkenfaciliteter, der også er en forudsætning for et vellykket ophold: alle køkkenredskaber, keramisk komfur, hotelkomfur, kipstegepande, 2 ovne, stor røremaskine, stor kaffemaskine, stort køleskab samt industriopvaskemaskine.
Udenfor køkkenet er etableret et stort overdækket areal indrettet med grovkøkken, som også kan bruges til gastronomiske lejraktiviteter for lejrdeltagerne.
I kælderen under køkkenet findes frysere og køleskab. Her kan også opbevares varer, der ikke behøver at være på køl. Desuden er her vaskemaskine og tørretumbler.

Opvarmning
Køkken, alle værelser samt bade- og toiletrum er opvarmet med el. Spisesalen opvarmes med brændeovn, og der tilstræbes at være tørt brænde i brændeskuret ved Juulsborg.

Teltslagning
Der er mulighed for at slå telt op flere steder på øen. Egnede steder er umiddelbart ved siden af de nye overnatningsbygninger samt på lejrpladsen på toppen af Møgelø, hvor der også findes en vandpost. Der er desuden mindre lejrpladser rundt om i skoven.

Aktivitetsarealer
På området lige rundt om Juulsborg findes bl.a. et stort overdækket aktivitetshus til udeaktiviteter f.eks. i tilfælde af dårligt samt en stor bålplads med tilhørende stor grill.